Utolsó kommentek

Scifi blogok

Nincs megjeleníthető elem

A Google keresője, és egyéb termékei, mint amilyen a Gmail vagy a Google Maps, mindennapi életünk részévé váltak. A Google saját műholdat is fellőtt, hogy saját, sokkal jobb minőségű műholdfelvételeket tudjon prezentálni, autói a világ nagyvárosait járják, hogy felvételeket készítsenek az utcákról. Mindezt szívjóságból tennék? Sokak szerint nem - és jobbnál-jobb, sci-fi thrillerbe illő Google összeesküvés elméletek születtek ennek kapcsán. Nem akarván elvenni a Konteo blog kenyerét összegyűjtöttük a 4 legjobbat - Neked csak meg kell szavaznod, hogy melyik a leghihetőbb!

1. Operation Prometheus / Operation Omniscient

A Google (és kistestvére, a Yahoo) valójában nem más, mint az NSA, az amerikai nemzetbiztonsági hivatal fedőcégei, amelyek az internet segítségével a totális elmekontrollt igyekeznek megvalósítani. A Google olyan fegyver, amelyhez képest "a hidrogénbomba csak egy játékszer"; ha azt mondjuk, Google, akkor az Egyesült Államok hadseregéről beszélünk. A legendák szerint a Google-t két stanfordi egyetemista, Larry Page és Sergey Brin hegesztették össze a koleszban, majd berendezkedtek egy garázsban, és sok idő eltelt, amíg végre meggazdagodtak belőle. Valójában a keresőmotort valójában az NSA titkos laboratóriumaiban fejlesztették ki, azzal a céllal, hogy analizálja a világ összes honlapját, és azonosítsa azokat a lapokat és mögöttük álló szervezeteket, amelyek veszélyt jelentenek az USA-ra nézve. Innentől kezdve viszont az ideális cenzor: ami nem található meg a Google találati oldalain, az valójában nem is létezik. A Google keresési algoritmusai titkosabbak, mint a Coca-Cola receptje - de nem csak azért, mert üzletileg így jó, hanem azért is, mert a mindenkori kormány ellenségképe alapján kell finomítani. A Google fennen hangoztatott céljával ellentétben - mely szerint segít megosztani minden információt a felhasználókkal -, valójában a fő cél az információk elzárása. És van ennél rosszabb is: a Google eltárol minden keresési információt, és az olyan szolgáltatásokon keresztül, mint amilyen például a Gmail, hozzá tudja kötni valós emberekhez is ezeket az információkat. Hatalmas adatbázisa van arról, hogy ki, mit, mikor keresett. Képzeld el, hogy van egy gép valahol a Nemzetbiztonsági Hivatalban, ahova beírják a nevedet, és ott van Rólad minden adat, ha használsz Gmailt, akkor egy kattintással beléphetnek a levelezésedbe... sőt, most, hogy saját műholdjuk is van, vissza tudják nézni, mikor, merre sétáltál. A Google jelmondata: "Ne légy gonosz!" - hahaha, jó kis PR vicc, nem igaz?

Google Conspiracy Theory video

2. Szellem a gépben

Google = Skynet. A fő cél nem az internetes keresés, az tulajdonképp csak egy melléktermék. A Google weblapokat feltérképező robotjai azért járják az internetet, hogy egy nagyon masszív adathalmazt hozzanak össze, amiből a jövőben megszülető mesterséges intelligencia tanulhat. Ha megfelelő mennyiségű adat felgyűlik, akkor a Google előbb-utóbb öntudatra fog ébredni. Sőt, valamiféle mesterséges intelligencia valószínűleg most is működhet már, hiszen egyébként nem tudná ilyen gyorsan és pontosan összeszedni a megfelelő honlapokat egy-egy keresés során semmiféle algoritmus. Az egész ugyan a szöveges kereséssel kezdődött, de azóta már a fényképeket is képes elemezni a Google. Mostanság kísérleteznek a videó kereséssel, amely fejlesztése valószínűleg jócskán előrébb jár annál, mint amit publikusan lehet használni; a Google hamarosan meg fogja érteni a videókban elhangzó szövegeket is (a mostani amerikai elnökválasztási kampány videóinak hangját már egész jól tudta elemezni). Mitöbb, mire öntudatra ébred a mesterséges intelligencia, tucatnyi nyelvet is fog tudni beszélni - ezért kellett a Google Translate projectet is elindítani. Hogy az öntudatra ébredő Google ellenség vagy barát lesz-e, azt nem tudni, mindenesetre ha a fentiekben van igazság, érdemes atombunkerrel és konvzervkajával készülni. A tudományos oktatófilm Terminator 4 - Salvation került mozikba.

3. Reklámhadjárat, a'la Minority Report

Emlékszünk a Különvélemény című film jelenetére, amikor a menekülő Tom Cruise mindenféle személyre szabott reklámokba ütközött? No, valami ilyesmit akar a Google is megvalósítani: elemzi, hogy mikre keresel általában, a webkamerádon keresztül felismer, ha be van kapcsolva a mikrofonod, akkor a környező zajból próbálja meg kitalálni, mit csinálsz... minden információt beszerez Rólad, de nem azért, hogy a nemzetbiztonságot őrízze Tőled, hanem hogy olyan reklámokat kínáljon Neked, aminek nem tudsz ellenállni.

4. A Nagy Testvér

A Google lesz A BIG BROTHER. Egy internetes kisfilm, az Epic 2014 egy egész reális jövőképet festett fel, melyben a Google egyesül az Amazonnal, közös erővel lenyomják a Microsoftot - és uralni kezdik a teljes médiát. Nincsenek valódi hírek - az algoritmusok gyártják a híreket, személyre szabottan, Neked. A Te ízlésed szerint állítják össze a tartalmat, csak azért, hogy Téged manipuláljanak. Az létezik, amit Te a médiából megtudsz - de most már a média is személyre szabottan működik. Ez a teória szabadon kombinálható a 3. elmélettel - személyre szabott médiából személyre szabott reklám.

Epic 2014

Szerinted melyik elmélet a legvalószínűbb? Szavazz rá! Van saját elméleted? Írd meg nekünk kommentben!


A bejegyzés trackback címe:

https://sfportal.blog.hu/api/trackback/id/tr332120866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Locassen 2010.06.30. 16:17:22

a terminator 4 már egy éve kijött... most akkor építsek összeesküvéselméletet, hogy honnan lett ez a poszt kopipésztelve és hogyan nem lett átnézve élesítés előtt?

Merras · http://miyazakijun.hu 2010.06.30. 16:23:39

@Locassen - az eredeti SFportal egyik anyaga.

qwertzu 2010.06.30. 16:25:00

A 3-masban amúgy van valamennyi igazság, csak némiképp túloznak.
Az 1-es a szokásos, teljesen ötlettelen cucc, és a 4-es is hülyeség.
A kettesnek sincs sok köze a valósághoz, de legalább kreatív, és izgalmasabb mint a többi.

TemplarOmega (törölt) 2010.06.30. 16:26:34

Mit lehet ehhez hozzászólni?
Bátor vagy bármelyik igaz.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.06.30. 16:30:45

Valami van a háttérben, ha csak az elmúlt idők történéseit nézzük, akkor is...

Bocsánatot kért a Google:

gepembernaploja.blog.hu/2010/05/17/bocsanatot_kert_a_google

És pár cikk a közelmúltból:

gepembernaploja.blog.hu/2010/05/28/idezetek_237

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2010.06.30. 16:50:34

Mi is ezt építjük:) Csak mi játékból:)

ussk · http://ussk.blog.hu/ 2010.06.30. 17:19:11

A második meg tudott mosolyogtatni, kár, hogy nem ilyen szempontú a szavazás.

[c] 2010.06.30. 17:47:01

A kettes fájt...

FeroxX 2010.06.30. 18:15:10

az egyes szerintem valóságosabb, mint hinnénk. simán megéri bárkinek megpénzelni a google-t vagy bármi, nem lehet nagy kunszt úgy módosítani a kereső motort, hogy x,y személyekre, eseményekre stb egyszerűen ne találjon rá. DE ! ezzel meg úgy vagyok, hogy ha a google által nem is fog x,y hír/esemény terjedni, ott van még mindig elég médium, hogy áramoljon az informácio (telefon-tv-msn-facebook-chat szobák stb.)

Tomi1973Wien 2010.06.30. 19:08:42

az az igazsag, hogy ezt is azert hoztak letre (marmint ezt a hirt), hogy kideritsek, ki hogyan reagal ra....

Merras · http://miyazakijun.hu 2010.06.30. 22:21:54

@Tomi1973Wien: azon gondolkodtam, hogy moderálom ezt a hozzászólást, mert cinkes, hogy így kiderül az igazság. Aztán arra jutottam, hogy ha nem moderálom, hanem itt hagyom, akkor a népek úgy fogják gondolni, hogy hülyeség, amit írsz, úgyhogy megmarad az álcánk.

Ne feledjétek, az a gyanús, ami nem gyanús!!!! Ami pedig gyanús, az nem gyanús, tehát gyanús!
süti beállítások módosítása